Yumurtalı kısır, lezzeti ile damaklarda enfes bir tat bırakan, içindeki zengin malzemeler ve yumurta ile tam bir lezzet deposu olan kısır tarifidir. Diğer kısır tariflerinin yanı sıra, bu tarifin malzemeleri arasında bulunan yumurta ile daha farklı ve daha güzel bir lezzet elde edebiliriz. Hemen hemen herkesin severek yediği kısır, içinde bulunan sebzeler ile tam bir vitamin deposu olmasının yanı sıra, bu tarif ile yumurta da kullanarak daha besleyici olmaktadır. Görünümü ile göze, tadı ile de damaklara hitap eden yumurtalı kısır tarifinin bir diğer güzel yanı ise yapımı ile oldukça kolay ve pratik olmasıdır. Gelecek olan misafirlerinize veya çayın yanına zaman kaybetmeden hazırlayacağınız yumurtalı kısır yemeği doyurucu ve hafif bir kıvama sahiptir. İşte bu kadar güzel bir tada sahip olan ve yapımı ile de zaman kaybı yaşatmayan yumurtalı kısır tarifinin yapılışını beraber inceleyelim: Yumurtalı kısır için gerekli olan malzemeler
Yumurtalı kısır nasıl yapılır? Öncelikle, kaynamış olan iki su bardağı su içerisine ince bulgur konulur ve üzeri kapatılarak tüm suyu çekene kadar bekletilir. İnce bulgur yumuşayana kadar diğer taraftan kısırın yumurtalı olan sosu hazırlanmaya başlanabilir. Bir tava içerisine kuru soğan küp küp doğranarak aktarılır ve üzerine zeytinyağı eklenerek ocağın üzerine konularak pişirilmeye başlanır. İyice pembe bir hal alan soğan içerisine domates salçası ve biber salçası eklenerek iyice karıştırılır. Ardından yumurtalar bu salçalı karışımın içine kırılır ve dibi tutmaması için iyice karıştırılır. Bir miktar tuz, karabiber ve pul biber bu salça içerisine eklenerek bir miktar daha pişirilir ve ocağın üzerinden alınarak bir köşede bekletilir. Diğer taraftan, ayrı bir kap alınarak maydanoz, dereotu, taze nane ve taze soğan oldukça ince bir şekilde doğranarak bu kabın içerisine alınır. Yine aynı yöntemle kabuğu soyulan domates ince ince doğranarak bu kabın içine konulur ve artık tüm malzemeler birleştirilmeye başlanır. Daha önceden ıslatmış olduğumuz bulgur alınır ve üzerine yumurtalı salçalı olan sos dökülerek iyice karıştırılır. Ardından daha önceden hazırlanmış olan maydanoz, dereotu, taze soğan ve taze nane bu bulgurun içine eklenerek iyice karıştırılır. Domates de bu karışıma eklenerek iyice karıştırıldıktan sonra artık yumurtalı kısırınızı servis etmeye hazır bir hale getirebilirsiniz. Bir servis tabağının içine bir miktar yumurtalı kısır koyun ve tabağın kenarlarını kıvırcık marul ile süsleyin. Bir parça limonu da bu servis tabağının yanına koyduktan sonra artık yumurtalı kısır tarifiniz tamamdır. Siz de hemen bu muhteşem lezzete sahip olan yumurtalı kısır tarifini deneyerek damağınıza farklı lezzetler sunun. Afiyet olsun. |
Alev
11 Temmuz 2024 PerşembeYumurtalı kısır yaparken soğanın yanmaması için hangi önerileri dikkate almalıyım? Ayrıca yumurtaları eklerken karıştırmak yeterli mi, yoksa başka bir şey yapmam gerekiyor mu?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeAlev, soğanın yanmaması için öncelikle tavanınızı orta ateşte önceden ısıtmalısınız. Soğanları ekledikten sonra sık sık karıştırmak ve gerektiğinde ateşi kısmak yanmalarını önleyecektir. Ayrıca, soğanları eklemeden önce az miktarda tuz eklemek de yanmalarını engelleyebilir. Yumurtaları eklerken ise iyice çırpılış olmasına dikkat edin ve kısırı karıştırırken yumurtaları yavaş yavaş ekleyin. Bu şekilde yumurtalar daha homojen bir şekilde dağılır ve kısırın içinde topaklanma yapmaz. Afiyet olsun!