Bol Yumurtalı Kek Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Bol Yumurtalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Bol yumurtalı kek, dünya mutfaklarının vazgeçilmez bir parçasıdır ve küçük büyük herkesin severek tükettiği bir lezzettir. Yapılışı kolay olan bu basit pasta türü, özellikle çay saatlerimizin en yakın dostudur. Hele okuldan dönen çocuklarımız için aperatif yiyecek denilince akla gelen ilk seçenektir. İster tuzlu ister tatlı, kremalısından meyvelisine kadar çeşitli şekillerde kendini yedirebilen ve değerini hiç kaybetmeyecek bir besindir.

Son zamanlarda insanlar kek yapımında neredeyse çağ atlamıştır. Keklerin çeşitliliği oldukça artırılmış durumda. Ancak ne çeşit olursa olsun, kek yapmak marifet ve emek isteyen bir iştir. Ana malzemeleri; un, yumurta, süt, şeker ve yağ iyi ayarlanmalıdır. Böylece kekiniz istediğiniz ölçüde kabarır ve damak tadınıza hitap eder.

Farklı Kek Tercihleri

Herkesin kekte de tercihleri farklıdır. Kimisi az şekerli, kimisi tuzlu kek, kimisi ıslak kek, kimisi meyveli veya sade kek sever. Ancak bu yazıda, özellikle bol yumurtalı kekten bahsedeceğiz. Aslında çok fazla kimsenin tercihi değildir yumurta miktarını artırmak. Çünkü yumurta denince akla gelen ilk olarak yumurta kokusudur ve ne kadar çok olursa, kekin de o kadar ağır olacağı zannedilir. Ancak beklediğinizin aksine bir sonuç elde edeceğinize emin olabilmek için mutlaka denemelisiniz. Bunca fazla faydası olan yumurtadan kek olarak da yararlanmanız cabası. Özellikle yumurtayı bir türlü yediremediğiniz çocuklarınız için harika bir yoldur. Kısacası protein kaynağıdır.

Bol Yumurtalı Kek Malzemeleri

  • 6 tane oda sıcaklığında beklemiş yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 200 ml oda sıcaklığında beklemiş süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 adet limon veya portakal rendesi
  • 3 buçuk su bardağı un

Bol Yumurtalı Kek Nasıl Yapılır?

Öncelikle yumurtaları ve şekeri yaklaşık 7 dakika köpürene kadar çırpın. Daha sonra sıvı yağ ve sütü yavaş yavaş ilave edip karıştırın. Sırasıyla diğer malzemeleri de ekleyip düşük hızda çırpmaya devam edin. Unun iyice karıştığından emin olduktan sonra yağlanmış kek kalıbına harcı dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dakika pişirin. (Pişme süresi fırının modeline göre değişebilir.) Fırından çıkardığınız keki soğumadan kesmeyiniz, dağılabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rakik

12 Temmuz 2024 Cuma

Yumurtaları ve şekeri 7 dakika boyunca çırparken, köpürmesinin sırrı nedir? Kekin kabarması için yumurtaları oda sıcaklığında bekletmek neden önemli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Rakik,

Yumurtaları ve şekeri 7 dakika boyunca çırparken, karışımın köpürmesinin sırrı, yumurtaların içindeki proteinlerin hava kabarcıklarıyla dolması ve şekerin bu hava kabarcıklarını stabilize etmesidir. Bu şekilde daha hafif ve hacimli bir karışım elde edilir. Ayrıca yumurtaların oda sıcaklığında bekletilmesi, yumurta aklarının daha kolay köpürmesini ve şekerin daha iyi çözülmesini sağlar. Bu da kekin daha iyi kabarmasına yardımcı olur. Oda sıcaklığındaki yumurtalar, soğuk yumurtalara göre daha homojen bir karışım oluşturur ve pişirme sırasında daha iyi kabarır.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumurtalı Kıyma Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kıyma Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Tarifleri ve Malzemeleri

Yumurta Tarifleri ve Malzemeleri

Yumurtalı Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Çiğ Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Organik Yumurta Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Organik Yumurta Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yumurtalı Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kabak Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurtalı Kısır Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kısır Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurta Kaç Kalori?

Yumurta Kaç Kalori?