Yumurtalı köfte, genellikle herkesin damak zevkine farklı gelen köftelerden biridir. Bu köfte ilk kez denendiğinde, ne kadar lezzetli olduğunu hemen fark edeceksiniz. Yumurtalı köfte yapımı biraz zahmetli olsa da son derece lezzetli ve doyurucu bir köfte çeşididir. Ayrıca, bulgur ile yapıldığı için hem besleyici hem de lezzetlidir. İlk duyduğunuzda biraz farklı gelebilir, ancak Gaziantep yöresinde yumurtalı köfte sıkça yapılan ve tüketilen bir yemektir. Bu köfte, etli çiğ köftenin benzeri olarak hazırlanır. Oldukça emek sarf edilerek yapılan yumurtalı köfte, farklı lezzeti ile herkesin ilgisini çeker. Bulgur, sağlık açısından en faydalı besinlerden biridir; vitamin ve mineraller açısından zengin olan bu lezzet, özellikle lif bakımından da faydalıdır. Ayrıca, yumurtalı köfteyi servis ederken yanında nane, limon dilimi, kornişon salatalık turşusu, marul, salatalık, turp ve domates ile ikram edebilirsiniz. Yumurtalı köfte, özellikle bol sıvı yağ ile pişirilen yumurta ile yapılmalıdır. Eğer az miktarda sıvı yağ kullanılırsa köfte yavan bir tat verir. Damak zevkinize göre yumurtalı köftenin acılığını artırabilir veya azaltabilirsiniz. Eğer yumurtalı köfte tarifini hala denemediyseniz ve tadını merak ediyorsanız, mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Yumurtalı Köfte İçin Gerekli Malzemeler
Yumurtalı Köfte Nasıl Yapılır? İlk önce geniş ve büyük bir yoğurma kabı alın, ardından köftelik ince bulguru koyun. Kuru soğanın kabuklarını soyun ve küçük olacak şekilde doğrayın. Tercih edenler rendeleyebilir. Daha sonra kuru soğanı ve sarımsakları incecik doğradıktan sonra bulgurun içine ilave edin. Üzerine salçaları, isotu, tuzu ve karabiberi ekleyerek yoğurma işlemine başlayın. Özellikle bulguru yoğururken tepsiye sürterek yoğurursanız daha çabuk yumuşayacaktır. Yoğurma işlemi esnasında yanınızda bulunan soğuk suyu azar azar içine ilave ederek yoğurmaya devam edin. Bulgurun yumuşaması için biraz fazla yoğurmak gerekiyor. Eğer yoğururken bulgur kuru gelirse, biraz soğuk su ekleyerek yoğurmaya devam edebilirsiniz. Arada sırada bulgurun yumuşayıp yumuşamadığını kontrol etmek için tadabilirsiniz. Eğer bulgur dişinize gelmiyorsa hazır olmuş demektir. Yeşil taze soğanı ve maydanozu incecik kıyın ve bir miktar soğuk su ile bulgurun içine ilave ederek yoğurun. Bu arada sıvı yağı tavanın içinde iyice ısıtın ve yumurtaları kırarak pişirin. Mutlaka yumurtaları pişirirken bolca yağ kullanılması gerekmektedir. Pişirdiğiniz yumurtayı yoğurduğunuz köftenin içine ilave ederek iyice yoğurun. Yumurtalı köfteden istenilen büyüklükte alınarak hafif sıkılır ve servis tabağına dizilir. Afiyet olsun. |