Yumurta Besin Değeri Nedir?
21 Temmuz 2024

Yumurta Besin Değeri Nedir?

Yumurta Besin Değeri

Yumurta, dişi hayvanların, özellikle kuşların, embriyolarını koruma amacıyla yumurtladığı yuvarlak veya oval şekilli sert cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtası yiyecek olarak kullanılmaktadır. Yumurta denilince akla ilk gelen genellikle tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası, sayısız yemeğin hazırlanmasında malzeme olarak kullanılmaktadır. Dünyanın hemen hemen her mutfağında birçok yemekte kullanılmaktadır.

Yumurtanın Besin Değeri

Yaygın bir inanış olarak, bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasından daha fazla protein içerdiği doğru değildir. Son zamanlarda hazır gıda üretimindeki artış, yumurtanın kullanıma hazır halde, pastörize ve yumurta tozu halinde üretimini de yaygınlaştırmaktadır. Yapılan araştırmalar, besinler içinde en kaliteli proteinin yumurtada olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca, yumurta dışarıdan alınması gereken amino asitleri dengeli ve yeterli miktarda içermektedir. Vücudumuz için gerekli olan başta A, B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındırmaktadır. Özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için çok gerekli bir besindir. Gelişmiş ülkelerin yumurta ve et tüketimi diğer ülkelere oranla daha yüksektir. Genel anlamda yumurtanın sarısı büyük oranda vitamin ve yağları, beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içermektedir. Sarı ve beyaz gramaj olarak yaklaşık eşit miktarda protein içermektedir.

Yumurtanın Besin İçeriği

Yumurta, protein, folik asit, fosfor, demir ve çinko açısından zengin bir besin kaynağıdır. Vücudun ihtiyacı olan aminoasitleri gerektiği kadar içermektedir. Yumurta rafadan yendiği zaman besin değeri bakımından vücudumuza tam olarak alınmış olmaktadır.

Besin Değerleri

1 adet orta boy veya normal boyuttaki yumurtanın besin değerleri şu şekildedir:

  • Karbonhidrat: 0,4 gram
  • Protein: 6,5 gram
  • Yağ: 5,6 gram
  • Lif: Yok
  • Kolesterol: 396 miligram
  • Sodyum: 144 miligram
  • Potasyum: 147 miligram
  • Kalsiyum: 56 miligram
  • Vitamin A: 278 IU
  • Demir: 2,1 miligram

Sağlıklı bireyler her gün et veya peynir yerine yumurta tüketebilirler. Yüksek kolesterolü olanlar ise haftada 2-3 kez tüketebilirler.

Özetle, yumurta, besleyici değeri yüksek olan ve dengeli bir diyetin önemli bir parçasıdır. İçerdiği protein, vitaminler ve mineraller sayesinde, hem çocukların hem de yetişkinlerin sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumurtalı Erişte Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Erişte Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pişi Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pişi Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?

Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori?

Yumurta Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yumurta Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yumurtalı Taze Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Taze Fasulye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü Yumurtalı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Yumurtalı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri