Yumurta Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Yumurta Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yumurta Proteini

Yumurta, dişi hayvanların, özellikle kuşların, embriyolarını korumak amacıyla ürettikleri yuvarlak ve oval şekilli sert cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtası yiyecek olarak kullanılmaktadır. Yumurta denilince ilk akla gelen tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası, sayısız yemeğin hazırlanmasında malzeme olarak kullanılmaktadır ve dünyanın hemen her mutfağında birçok yemekte yer almaktadır. Yaygın bir inanış olarak bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasından daha fazla protein içerdiği düşünülse de bu doğru değildir. Son zamanlarda hazır gıda üretimindeki artış, yumurtanın kullanıma hazır halde, pastörize ve yumurta tozu halinde üretimini de yaygınlaştırmıştır.

Yapılan araştırmalar, besinler içerisinde en kaliteli proteinin yumurtada bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca, yumurta dışarıdan alınması gereken amino asitleri dengeli ve yeterli miktarda içermektedir. Vücudumuz için gerekli olan başta A, B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındırmaktadır. Özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için çok gerekli bir besindir. Gelişmiş ülkelerin yumurta ve et tüketimi diğer ülkelere oranla daha yüksektir. Genel anlamda yumurtanın sarısı büyük oranda vitamin ve yağları, beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içermektedir. Sarı ve beyaz kısımlar gramaj olarak yaklaşık eşit miktarda protein içermektedir.

Yumurta Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yumurta satın alırken son kullanma tarihine dikkat edilmeli ve daima buzdolabında saklanmalıdır. Bu, hem besin değerini korumak hem de bozulmamasını sağlamak için en uygunudur. Yumurta; protein, folik asit, fosfor, demir ve çinko açısından zengin bir besin kaynağıdır. Vücudumuzun ihtiyacı olan amino asitleri gerektiği kadar içermektedir. Proteinlerin vücut fonksiyonlarını düzenlemede önemli görevleri bulunmaktadır. Aminoasit adı verilen yapı taşlarından oluşurlar. İnsan vücut hücreleri amino asitlerin çoğunu üretebilmekte fakat bazılarını üretememektedir. Bunlara esansiyel amino asitler denmektedir. Yumurta, esansiyel amino asitlerin tamamını uygun miktar ve oranlarda içermektedir. Bu nedenle yumurta proteinlerinin tamamı vücut proteinlerine çevrilebilmektedir. Yani yumurta, yüksek kaliteli protein kaynağı içeren bir besindir.

Yumurta Proteininin Diğer Protein Kaynakları ile Karşılaştırılması

Tahıllar ve kuru baklagillerden sağlanan proteinler, vücudumuzda tam olarak kullanılmadıkları için düşük kaliteli protein olarak kabul edilmektedirler ve karışım olarak tüketilmeleri veya yumurta proteinleri ile zenginleştirilerek tüketilmeleri tavsiye edilmektedir. Yumurta proteini, diğer hayvansal kaynaklı proteinler ile karşılaştırıldığında daha ekonomiktir. Düşük fiyatı, yüksek kalitede protein içermesi ve sindirilmesinin kolaylığı açısından insanların sık sık tükettiği besinlerdendir. Sağlıklı bireyler her gün et veya peynir yerine yumurta tüketebilmektedir. Yüksek kolesterolü olanlar haftada 2-3 kez tüketebilirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Yumurta Besin Değeri Nedir?

Yumurta Besin Değeri Nedir?

Güncel

Yumurtalı Pişi Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pişi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurtalı Tost Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Tost Tarifi ve Malzemeleri