Yumurtanın Sarısının Besin Değerleri ve Faydaları Yumurta genel olarak sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kolesterole iyi gelmediği düşünülebilir, ancak diğer faydaları göz önünde bulundurulduğunda tüketimi mutlaka yapılması gereken bir besin maddesidir. Yumurta, A, E ve B16 vitaminleri haricinde magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum gibi mineraller barındırmaktadır. Bu vitamin ve mineraller genel sağlık için önemli rol oynar. Özellikle güne yumurta tüketerek başlamak oldukça yararlıdır. Yumurta tüketimi demir eksikliğini önleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Çünkü yumurtanın uzun süre tok tutucu özelliği vardır. Yumurta kabuk, beyaz ve sarı kısmı olmak üzere üç bölümden oluşur. Vücut için en yararlı ve en besleyici kısmı yumurtanın sarısıdır. Vitamin ve mineraller yumurtanın sarı kısmında bulunur. Yumurta içerisindeki kalsiyumun yaklaşık %90'ı ve demirin %93'ü yumurta sarısında bulunur. Yumurta sarısı sağlık açısından yararlı ve gerekli olan 13 madde içerir. Bu nedenle genel sağlığı korumak için mükemmel bir besin kaynağıdır. Yumurta Sarısının Faydaları Nelerdir?
Yumurtanın Sarısı Saçlar İçin Nasıl Kullanılır?
Saç İçin Yumurta Sarısı Maskesi
Hazırlanışı: Lanolin ve zeytinyağı bir cezveye alınarak benmari usulü ısıtılır. Isınan malzemeler ateşten alınarak ısırgan otu ve papatya çayı eklenir. Elde edilen karışım süzgeçten geçirilip bir süre soğuması beklenir ve son olarak yumurta sarısı ve limon suyu eklenir. Karışım tahta kaşık yardımı ile homojen bir şekilde karıştırılır. Elde edilen karışım saç diplerinden başlanarak tüm saça güzelce yayılır. Yaklaşık 60 dakika bekletildikten sonra saçlar ılık su yardımı ile yıkanır. Saçlara uygulanan maske saç dökülmesini engelleyerek saçların daha güçlü görünmesini sağlar. |
Bahaddin
25 Temmuz 2024 PerşembeYumurta sarısını çiğ olarak tüketmek gerçekten vitamin ve mineral alımını maksimize eder mi? Bu konuda endişelerim var, çiğ yumurta tüketmek sağlıklı mıdır?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeBahaddin, yumurta sarısının çiğ olarak tüketilmesi bazı avantajlar ve riskler taşır. Çiğ yumurta sarısı, pişirme işlemi sırasında kaybolabilecek bazı vitamin ve mineralleri daha yüksek oranda içerebilir. Ancak, çiğ yumurta tüketimi aynı zamanda Salmonella gibi bakteriyel enfeksiyon riskini de artırır. Bu yüzden, çiğ yumurta tüketirken dikkatli olunmalı ve eğer mümkünse pastörize edilmiş yumurta tercih edilmelidir. Sağlık açısından en güvenli yol, yumurtayı iyi pişirerek tüketmektir. Böylece hem besin değerinden faydalanabilir hem de bakteriyel riskleri minimize edebilirsin.