Yumurtalı Ispanak Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Yumurtalı Ispanak Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Ispanak

Yumurtalı ıspanak, sağlıklı bir beslenme için mükemmel bir seçenektir. Ispanaktaki demir bileşenleri, yumurtadaki kalsiyum ve vitamin deposu ile birleştiğinde, ortaya çıkan lezzet sağlıklı beslenmeniz için gerekli olan birçok ihtiyacı karşılamaktadır. Bu nedenle özellikle sabah kahvaltılarında yapılan yumurtalı ıspanak, çocuklarınızın sağlıklı gelişimlerine katkı sağlar. Ayrıca ıspanağın kalorisi düşük olduğu için ve demir eksikliğine destek sağladığı için birçok kilo vermek isteyen kişinin diyet listelerinde yer alır. Sabah kahvaltılarında yumurtalı ıspanak size enerji verirken, öğle ve akşam yemeklerinde sizi tok tutarak gün içinde almanız gereken kalsiyum, vitamin ve demir ihtiyacını karşılar.

Ispanağın Faydaları

Ispanak, birçok bilim insanı tarafından şifalı bitki olarak adlandırılır. Ülkemizde birçok yerde yetiştirilmesi mümkün olduğundan, ana vatanı olarak ülkemizi söylemek mümkündür. Demir eksikliğine bağlı anemi hastalığı (kansızlık) olan kişilerin mutlaka belli aralıklarla ıspanağı yumurta ile tüketmeleri faydalı olacaktır. Ispanak, A, B ve K vitaminleri açısından zengindir, yumurtadaki kalsiyum ise vücuda gerekli olan ihtiyacı karşılar. Ayrıca ıspanak, sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilere tavsiye edilir, kemikleri güçlendirir, kalbi korur ve karaciğerde yağlanmayı engeller. Ispanak ve yumurta aynı anda tüketildiğinde diş ve diş etini korur, beyni geliştirir, kas yapısını güçlendirir ve sağlıklı büyümeye katkı sağlar.

Yumurtalı Ispanak Malzemeleri

  • 500 gram taze ıspanak
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 adet yumurta
  • Göz kararı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Pul biber
  • Tuz
  • Kaşar peyniri
Yumurtalı Ispanak Nasıl Yapılır?

Öncelikle ıspanakları ayıklayıp parlak ve canlı yapraklarını seçin. Daha sonra çamurunu atması için iyice yıkayın ve sirkeli suda yarım saat kadar bekletin. Sonrasında ıspanakları tekrar suya tutup yıkayın ve süzün. İyice kuruttuktan sonra kök kısımlarını koparıp ince ince jülyen usulü doğrayın. Geniş bir teflon tavaya sıvı yağı alın ve ocağın altını yakın. Üzerine küçük küçük yemeklik doğradığınız soğanı ekleyin ve hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine ıspanakları ekleyin ve karıştırın. Ispanaklar suyunu vermeye başlayacaktır; suyunu çekene kadar bekleyin ve karıştırmayın, çünkü ıspanaklar lapa olabilir. Suyunu çektikten sonra üzerine yumurtaları kırın. Dilerseniz karıştırarak, dilerseniz de ıspanakların ortasını havuz gibi açıp ortasına yumurtaları kırın. İki türlü de çok lezzetli olur. Yumurtalar piştikten sonra üzerine 50 gram kadar kaşar peyniri rendeleyin. Dilerseniz parmesan peyniri ya da tuzsuz peynir de kullanabilirsiniz. Son olarak üzerine tuzunu ve pul biberini serperek sıcak servis edin. Şimdiden afiyet olsun.

Önemli Not:

Ispanak, toprak altında yetişen yaprağı kalın bir bitki olduğu için, temizlenmesi de bir o kadar dikkat ve itina ister. Evde ıspanak temizlerken çamurunu temizlemek ve mikroplardan arındırmak için, üç ya da dört kez suda bekletip temizledikten sonra bir de sirkeli suda bekletip yıkayın. Böylece arasına giren böcek ve mikroplardan arınmış olur ve gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Ayrıca ıspanak, bilindiği gibi çiğ olarak da tüketilebilen bir bitkidir. Bu nedenle yumurtalı ıspanak yaparken, ıspanakları çok kavurmadan pişirin. Çok kavrulan ıspanağın bütün besin değeri kaybolur. Ayrıca yumurtayı kırarken de hafif pişmiş ve besin değeri çok kaybolmadan tüketilmesi daha faydalı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Salçalı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

1 Yumurta Kaç Kalori?

1 Yumurta Kaç Kalori?