Yumurtalı Pişi Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Yumurtalı Pişi Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı pişi, hamur işleri arasında kalori miktarı yüksek olmasına rağmen en sevilenlerden biridir. Pişinin bir diğer adı da çiğ börektir. Peynirli, patatesli, kıymalı ve yumurtalı gibi birçok çeşidi olan bu enfes hamur kızartması, yağ içinde kızartıldığı için doğal olarak kalori miktarı da yüksektir. Ancak yine de yemeye değer bir lezzet, özellikle de çay, peynir ve zeytin ile müthiş oluyor. Yüksek kalori miktarı sizi ürkütmesin; ayda ya da haftada yediğiniz pişi size kilo yapmaz. Ayrıca yedikten sonra bol bol yürür ve spor yaparsanız korkulacak hiçbir şey yoktur. Şimdi bu enfes yumurtalı pişi tarifine geçelim.

Yumurtalı Pişi İçin Gerekli Malzemeler
  • Bir su bardağı su
  • Yeterince un
  • İki tane yumurta
  • Bir tatlı kaşığı kadar tuz
  • Bir su bardağı kadar süt
  • Bir kaşık kadar yaş maya
Kızartmak İçin
  • Bir çorba kaşığı kadar tereyağı
  • Bir su bardağı kadar sıvı yağ
Yumurtalı Pişi Nasıl Yapılır?

Yumurtalı pişi için önce süt ile suyu el yakmayacak sıcaklıkta ısıtın ve içinde mayayı eritin. Daha sonra sütü, yumurtayı ve mayalı suyu iyice karıştırın. Karışımın içine tuzu da ilave edin. Sonra unu azar azar mayalı karışımın içine ilave ederek kulak memesinden daha yumuşak kıvamda bir hamur elde edin. Hamurun üstünü bezle iyice sarın ve hamur iki katı olana kadar mayalanmasını bekleyin. Mayalanan hamurdan kaşık kullanarak küçük parçalar koparın. Hamur normalinden biraz daha yumuşak olduğundan dolayı biraz zor şekillenebilir; bu aşamada bol un kullanın. Ayrıca yağlı zemin üstünde şekillendirmek kolay olur. Daha sonra bir tava içine sıvı yağı dökün ve kızmasını bekleyin. Yağ kızdıktan sonra şekil vermiş olduğunuz hamurları yağın içine atın ve önlü arkalı iyice kızarması için çevirerek kızartın. Yanında sıcak çay, zeytin, beyaz peynir ile harika gidiyor; sıcak sıcak servis yapın. Çay yerine yanında ayran ile de servis yapabilirsiniz.

Pişi Yapmanın Püf Noktaları
  • Hamurun kıvamını iyi ayarlamak için unu azar azar ekleyin.
  • Hamurun mayalanma süresine dikkat edin; yeterince mayalanmazsa pişiler kabarmaz.
  • Kızartma sırasında yağın yeterince kızgın olmasına özen gösterin; aksi halde pişiler yağ çeker.
  • Hamuru şekillendirirken ellerinizi unlayarak yapışmasını önleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Barika

12 Temmuz 2024 Cuma

Yumurtalı pişinin kalori miktarı yüksek olmasına rağmen neden bu kadar sevildiğini anlamakta zorlanıyorum. Gerçekten ayda ya da haftada bir defa yediğimizde kilo almamızı engelleyecek mi? Yağ içinde kızartıldığı için sağlık açısından zararlı olabileceğini düşünmüyor musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Barika,

Yumurtalı pişinin sevilmesinin sebebi, lezzetli ve doyurucu olmasıdır. Ancak haklısın, yağ içinde kızartıldığı için kalori miktarı yüksek ve sağlık açısından bazı riskler taşıyor. Ayda ya da haftada bir defa tüketmek kiloya etkisini minimize edebilir ama yine de dikkatli olmakta fayda var. Dengeli bir beslenme programı ve aktif bir yaşam tarzıyla bu tür yiyeceklerin olumsuz etkileri azaltılabilir. Sağlıklı bir alternatifi, fırında veya az yağda pişirilmiş şekilde hazırlamak olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumurta Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yumurta Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yumurtalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Bol Yumurtalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Bol Yumurtalı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Sahanda Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Sahanda Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurta Tarifleri ve Malzemeleri

Yumurta Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Sucuklu Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Yumurta Tarifi ve Malzemeleri