Yumurta Tatlısı
Yumurta
Tatlısı, benim çok hafif bulduğum ve çok
sevdiğim, Akdeniz bölgesine has bir tatlı olduğu söylenen bir tatlı çeşididir. Yumurta
tatlısı bazı yörelerde döndürme tatlısı olarak bilinmektedir. Yumurta tatlısının
diğer adının döndürme tatlısı ise şu rivayete dayanmaktadır; rivayete göre eskiden,
askere giden gençler için sağ salim gidip dönebilsinler diye yumurta tatlısı
yapılırmış.
Yumurta tatlısına neden
döndürme tatlısı dendiğini de kısaca açıkladıktan sonra gelelim süngerimsi
dokusuyla damaklarda bambaşka bir tat bırakan ve yapılışı da oldukça basit olan
yumurta tatlısının yapılışına;
Yumurta
Tatlısı İçin Kullanılacak Olan Malzemeler;
- 8 adet yumurta
- 8 silme yemek kaşığı un
- Şurubu İçin;
- 8 kahve fincanı toz şeker
- 8 kahve fincanı su
- Yarım adet limonun suyu
Yumurta
Tatlısı Hazırlanışı: Yumurta tatlısını hazırlamak için ilk
olarak, orta boy bir tencerenin içerisine 8 kahve fincanı toz şeker ve 8 kahve
fincanı su ilave edildikten sonra karıştırılır, ocağa alınır ve orta ateşte
kaynaması beklenir. Şerbet kaynamaya başlayınca içerisine yarım adet limonun
suyu eklenir ve şerbet kıvamını alınca ocaktan alınarak soğuması için bir
kenara bırakılır.
. Daha sonra ise, biri büyük diğeri küçük iki ayrı kap alınıp,
yumurtaların akları büyük kaba olacak şekilde sarıları ile birbirinden ayrılır.
Ayrılan aklar bir çırpıcı yardımı ile kar gibi bembeyaz ve köpük şeklinde
oluncaya dek orta hızda çırpılır. Daha sonra ise, yumurtanın aklarını çırpma
işlemine devam ederken için yavaş yavaş yumurta sarıları ile 8 silme yemek
kaşığı un da yavaş yavaş eklenir. Çırpma işleminin tamamlanmasının ardından,
karışım yağlı bir tepsi içerisine ya da borcama dökülür ve önceden ısıtılmış
175 derecelik fırında pişirilir. Yumurta tatlısının pişme işlemi bittikten
sonra, tepsi ya da borcam fırından çıkarılır ve tatlı isteğe göre şekil verilerek
kesildikten sonra üzerine önceden hazırlanıp soğumaya bırakılmış olan şerbet
dökülüp, servis tabaklarına alınarak servis edilir.
NOT: Yumurta tatlısının daha lezzetli olması
için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Öncelikle, yumurta
tatlısının ılık yumurta ile yapılması hoş sonuçlar doğurmayabileceği için,
yumurtaların kesinlikle buzdolabından çıkmış yani soğuk olması gerekmektedir. Yumurta
tatlısının bir diğer püf noktası ise, yumurtaların akı ve sarısını ayırırken
çok dikkatli olunması ve kesinlikle ikisini birbirine karıştırılmaması
gerekmektedir.
Afiyet olsun…
Yayınlanma Tarihi : 07.12.2015 11:03:51
Yorum Yapılmış "Yumurta Tatlısı"
İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Yumurtalı saç maskesi, Yumurta protein içeriği sayesinde vücut için gerekli vitamin sağlamakla kalmaz aynı zamanda cilt ve saç güzelliği içinde kullanılır. Yumurtanın hem akında hem sarısında son derece faydalı bileşenler vardır....
Yumurtalı Taze Fasulye, özellikle mevsiminde taze olarak aldığımız her sebzeyi mutlaka bolca tüketmeliyiz. Taze fasulyede bunlardan birisidir. Genellikle yaz aylarında taze olarak aldığımız fasulyeyi becerikli hanımlar kış ayların...
Yumurtalı patates, Mutfağın vazgeçilmezleri, patates ve yumurtadır. Patates, yemek kültürümüzün ana unsurudur. Yemeklerden salataya, cipsinden közlemesine kadar bir çok şekilde hazırlar ve tüketiriz. Neredeyse tüm hazırlanan yiyec...
Yumurtalı Ekmek, yumurtalı ekmek küçük büyük herkesin severek yediği bir atıştırmalıktır. İster kahvaltıda ister akşam çayın yanında yenilen harika bir lezzettir. Ani gelen misafirleriniz için de çayın yanına kısa sürede hazırlan...
Yumurta maskesi: cildinizin sağlıklı ve güzel görünmesi için size aşağıda vereceğim maskelerden kendinize uygun olanını uygulayın..1. Tarif olarak yumurta maskesi:1 adet yumurta akı2-3 damla limon suyu Bu tarif yağlı ciltler için...
Yumurtalı Çiğ köfte, klasik çiğ köfteye kıyasla tadı bambaşka ve tadı denemeye değer bir köftedir. Yumurtalı çiğ köfte Urfa'ya özgü bir çiğ köftedir. Yumuşaklığı ve yoğrulması kolay olacaktır. Eşinize gerek kalmadan yoğurabilirsi...
Yumurtalı yemekler: Yumurta protein açısından çok zengin bir besindir. Doyurucu bir besindir ve tok tutar. Bu nedenden dolayı zayıflamak isteyen insanların kahvaltıda bir numaralı tercihleri arasında yumurta yer alır. İnsan sağlığ...
Yumurta tarifleri; bütün besinler arasında en kaliteli proteini yumurta içermektedir. Çünkü yumurta proteininin içerisinde insan vücudunda sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken elzem amino asitleri bulunmaktadır....
Yumurtalı erişte tarifi oldukça kolay, pratik ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir. Yumurtalı erişte oldukça besleyici bir besindir. İçerisinde bulunan yumurta ve kaşar peyniri besleyici özelliğini ve vitaminini daha da arttırm...
Yumurtalı Pide, Eskilerden kalma bilgilere dayanarak yumurtalı pideleri en çok ramazan aylarında iftar açarken hazırlarlarmış. Günümüz de ise hemen hemen her toplumda sofralardan eksik olmayan bir lezzet olarak yerini almaktadır....
|
|